Olej palmowy powstaje przy pomocy nasion bądź miąższu olejowca gwinejskiego, który znany jest również jako palma oleista. Kiedy jest on nierafinowany posiada gęstą oraz ciekłą konsystencję, a jego kolor jest żołto-brązowowy. Dopiero po utwardzeniu zmienia kolor na biały i to właśnie w takiej formie korzysta się z niego w przemyśle spożywczym.
Właściwości oleju palmowego
Już na wstępie warto zaznaczyć, że olej palmowy jeszcze przed poddaniem go rafinowaniu jest bardzo wartościowy i posiada wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Niestety, ten który trafia do produkowanej żywności zostaje w pierwszej kolejności utwardzony, gdyż jest tani oraz ma długą datę przydatności. Wtedy nie ma już ani jednego ze wspomnianych powyżej cennych składników czy minerałów, jest po prostu bezwartościowy. Można nawet posilić się na określenie, że szkodzi naszemu organizmowi. Przede wszystkim sprawia, że poziom cholesterolu się podnosi, skutkiem czego nietrudno o miażdżycę.
Olej palmowy używa się do wielu produktów, jednakże największe ilości znajdują się w słodyczach. Jako, że nie jest on drogi, a do tego fantastycznie miesza się z kakao można go znaleźć w czekoladkach, batonach oraz innych słodkościach. Ciasta, chipsy i inne przekąski to kolejne produkty na które należy uważać, kiedy pragnie się zachować zdrowie oraz wystrzegać niepożądanego oleju. Całkiem spore ilości znajdują się również w lodach oraz wszystkich tanich oraz bardzo przetworzonych produktach.
Dodatkowo, olej palmowy występuje w margarynie i maśle roślinnym. Jego dodatek sprawia, że produkty tego typu mają taką, a nie inną konsystencję oraz całkiem długą datę przydatności. Margaryna nie powinna znaleźć się w naszej diecie również z wielu innych przyczyn. Przede wszystkim przyczynia się do rozwoju miażdżycy, chorób serca, cukrzycy, a także sprawia, że nietrudno jest przybrać na wadze. Kiedy pieczywo znajduje się w opakowaniach foliowych i do tego ma długą datę przydatności nietrudno domyślić się, że w trakcie jego produkcji wykorzystano omawiany olej. Można go odszukać w bułkach do hamburgerów, pieczywie tostowym, gotowym cieście do pizzy oraz innych produktach. Z reguły olej ten idzie w parze ze sztucznymi spulchniaczami, polepszaczami smaku i innymi dodatkami, które niekorzystnie wpływają na cały organizm.
Olej palmowy jest bogaty w tłuszcze trans, dlatego istnieje spore ryzyko na wystąpienie miażdżycy oraz innych chorób zagrażających życiu i zdrowiu. Jego obecność w organizmie sprawia, że metabolizm zostaje zaburzony, skutkiem czego pojawia się otyłość. Problem ten dotyczy ogromnej ilości dzieci i młodzieży, gdyż w ich diecie występuje wiele słodkości, przekąsek oraz żywności z długą datą przydatności.