Przyjmuje się, że każdy człowiek codziennie gubi około 100 włosów. Na miejsce słabych wyrastają nowe i dzieje się tak przez całe nasze życie. Sytuacja pogarsza się jednak, kiedy na szczotce włosów przybywa każdego dnia. Warto wiedzieć jakie produkty w diecie są w stanie poradzić sobie z omawianym problemem.
Co jeść na słabe i wypadające włosy?
Włosy wypadają z różnych przyczyn, jednakże najczęściej przyczyna tkwi w zbyt częstym farbowaniu włosów, zbyt małej ilości snu oraz stresie. Winę bardzo często ponosi także zła dieta, która nie zawiera wszystkich potrzebnych witamin oraz składników odżywczych. Słabe oraz wypadające włosy nie wymagają od razu sięgnięcia po suplementy diety. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się konkretne produkty, które należy wprowadzić na talerz. W menu nie może zabraknąć białka, które odpowiada za budowanie włosów oraz paznokci. Niewielka ilość protein w diecie sprawia, że włosy stają się słabe oraz szybciej wypadają. Dzięki białku odbywa się produkcja keratyny, która stanowi podstawowy budulec struktury włosa. Najlepszym źródłem białka są ryby morskie, czyli chociażby łosoś. Zawiera on spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które zdecydowanie poprawią wygląd oraz kondycję włosów.
Miód to kolejny produkt, który doskonale wpływa na ich wygląd. W tym przypadku nie należy jednak miodu spożywać, ale wykonać z jego pomocą maseczkę. Porcję miodu należy rozcieńczyć przy pomocy odrobiny wody i smarować nią skórę głowy przez cztery tygodnie. Konieczne jest wykonywanie tej czynności co drugi dzień. To zabieg, który przynosi efekty nie tylko w przypadku wypadania włosów, ale również zapewni ulgę w różnorodnych schorzeniach i dolegliwościach głowy.
Orzechy i nasiona także sprawdzą się znakomicie i zapewnią włosom zdrowszy oraz bardziej promienny wygląd. Muszą być one bogactwem kwasów omega-3 oraz omega-6, gdyż w takim przypadku szereg zalet będzie widoczny już w bardzo krótkim czasie. Orzechy włoskie znajdują się na istnym piedestale, kiedy chodzi o wymienione kwasy, a siemię lniane jest tuż za nimi. Dobrze sprawdzą się oleje, które powstają przy pomocy słonecznika, sezamu oraz winogron.
Włosy przestaną wypadać na skutek wzbogacenia diety o żelazo oraz szpinak. Warzywo to sprawia, że struktura włosów nie będzie pozostawiała wiele do życzenia, a do tego staną się mocniejsze i nie będą wypadać z tak dużą częstotliwością.
Cynk odgrywa bardzo ważną rolę, kiedy mowa o dobrym wyglądzie włosów. Występuje on w wielu produktach, ale ostrygi znajdują się na pierwszym miejscu, co nie oznacza, że każdy może raczyć się nimi na co dzień. Warto więc sięgać po jaja, szpinak, zielony groszek, nasiona słonecznika, ciecierzycę, płatki owsiane, a także kiełki pszenicy.
Niewielkie zmiany w diecie oraz wprowadzenie nowych produktów jest w stanie wywołać dużą różnicę w wyglądzie włosów oraz paznokci. Warto o nie dbać , gdyż stanowią one elementy wizerunku na który każdy zwraca uwagę.