Żurawina znajduje zastosowanie zarówno w branży gastronomicznej, jak również w formie składnika suplementów diety. Posiada wiele właściwości, za które jest ceniona, oraz specyficzny smak, który doskonali wiele potraw. Suszona żurawina również może służyć jako uzupełnienie diety.

Charakterystyka żurawiny

Żurawina to roślina wiecznie zielona, niegdyś opisywana jako należąca do rodziny wrzosowatych, obecnie klasyfikowana jako sekcja w obrębie rodzaju borówka. Płożąca się, wieloletnia, ma długie i nitkowate pędy. Liście żurawiny są raczej sztywne. Charakterystyczne dla żurawiny są 4-krotne kwiaty, które wyrastają na nitkowatych szypułkach. Same szypułki wznoszą się z końców pędów i są skupione po kilka. Owocem żurawiny jest wielonasienna jagoda.

Owoce żurawiny: właściwości

Owoce żurawiny w 88% składają się z wody. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminy C i E. W owocach znajdziemy też karoten i minerały: sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i jod. Owoce żurawiny zawierają również flawonoidy, które są przeciwutleniaczami i pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. W skład żurawiny wchodzi także kwas benzoesowy (sprawia, że owoce przez długi czas są świeże i nadają się do spożycia) oraz kwasy cytrynowy i jabłkowy (nadają specyficzny, lekko kwaśny i cierpki smak).

Jeśli chodzi o wpływ owoców żurawiny na organizm, to przede wszystkim jej spożywanie może okazać się zbawienne dla serca i całego układu krwionośnego. Potas zawarty w żurawinie przyczynia się do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi, z kolei flawonoidy powstrzymują tworzenie się zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne.

Flawonoidy i witamina E zawarte w owocach żurawiny zapobiegają powstaniu tzw. stresu oksydacyjnego, który negatywnie wpływa na stan komórek organizmu. Z kolei proantycyjanidyny wykazują działanie bakteriobójcze, co przyczynia się do likwidacji bakterii znajdujących się w pęcherzu moczowym.