Powszechnie wiadomo, że osoby, które pragną zachować zdrowy oraz biały uśmiech rezygnują z kawy, czerwonego wina oraz papierosów. Jednakże to nie jedyne produkty, które powinny zostać wyeliminowane z codziennego życia. Przekonaj się co jeszcze szkodzi uśmiechowi.

Jak powstają przebarwienia?

Struktura szkliwa człowieka zmienia się przez całe życie. Osoby starsze mają całkiem inne szkliwo niż ludzie w młodym wieku. Kondycja szkliwa jest też uwarunkowana przyzwyczajeniami oraz właściwą higieną, albo wręcz przeciwnie – jej brakiem. Z biegiem czasu szkliwo jest coraz bardziej porowate, mniej gładkie, co sprawia, że substancje znajdujące się w pożywieniu nie mają większych trudności w przedostaniu się do szczelin oraz pęknięć, które widnieją na zębach. To właśnie one powodują nieatrakcyjne, ciemniejsze przebarwienia. Właśnie z tego względu warto przyjrzeć się dokładnie spożywanym napojom oraz produktom, aby uniknąć plam, które są trudne, a czasem nawet niemożliwe do usunięcia.

Kiedy mowa o przebarwieniach należy przyjrzeć się dokładniej trzem substancjom. Jedna z nich to chromogeny, czyli związki, które po właściwej reakcji chemicznej wytwarzają koloryzujące pigmenty. Substancje te znajdują się w produktach o ciemnym kolorze. Druga substancja to taniny, czyli garbniki. Mogą mieć kolor żółty bądź brązowy i bardzo intensywnie oraz trwale barwią one szkliwo. Ostatnia substancja, która negatywnie wpływa na wygląd zębów to kwasy. Mowa o związkach chemicznych, dzięki którym szkliwo zmienia konsystencję i jest bardziej miękkie oraz szorstkie. W związku z tymi zmianami istnieje znacznie większa szansa na wystąpienie przebarwień.

Jakie napoje barwią zęby?

Za barwienie zębów odpowiada przede wszystkim kawa. Jest to związane z występowaniem w niej wielu chromogenów, dzięki którym następuje koloryzacja zębów. Na stan jamy ustnej niekorzystnie wpływa również kwaśny odczyn napoju. Regularne spożywanie kawy sprawia, że po jakimś czasie można zauważyć żółto-brązowe plamy na zębach.

Herbata wpływa na stan zębów jeszcze gorzej niż kawa, co może wywołać spore zaskoczenie. Jest to związane z zakwaszaniem pH w jamie ustnej oraz z obecnością garbików. Wśród barwiących herbat wymienia się czerwoną, czarną, zieloną i białą herbatę. Trzeba uważać również na niektóre ziołowe napary.

Kolejny niebezpieczny napój to czerwone wino. Zmiany na zębach są widoczne, dzięki jego kwaśnym odczynie, garbnikach oraz chromogenach. Sam kolor wina sugeruje, że jego regularne spożywanie odbije się negatywnie na ich wyglądzie.

Kolejne zdziwienie to białe wino, które wpływa bardzo negatywnie na wygląd uzębienia. Jest to związane z wysokim poziomem kwasowości oraz występowaniem taniny. Białe wino z oczywistych względów nie zmienia koloru zębów, jednakże zarówno garbnik, jak i kwasy oddziałują negatywnie na szkliwo, które staje się bardziej podatne na występowanie plam oraz różnorodnych zmian. Jakich sytuacji należy unikać? Picia białego wina do obiadu, a następnie raczenia się ciastem z ciemnymi owocami oraz picie kawy.

Napoje gazowane także nie są przyjacielem osób pragnących zachować śnieżnobiałe zęby. Wśród nich można wymienić przede wszystkim coca colę, która jest najgorszym ze wszystkich napojów. Są one szkodliwe, gdyż posiadają kwaśny odczyn oraz chromogeny (ciemne napoje).

Jedzenie także negatywnie wpływa na wygląd uzębienia. Warto uważać na wszystko co zostało sztucznie zabawione przy pomocy barwników spożywczych. Tak samo sytuacja przedstawia się w przypadku ciemnych owoców i warzyw, syropów, ciemnych sosów oraz niektórych przypraw.