Kwasy omega-3 powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka. Jest to związane z tym, że wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, a do tego umożliwiają ochronę przed wybranymi schorzeniami i chorobami. Można je znaleźć przede wszystkim w zdrowych tłuszczach. Przekonaj się dlaczego są tak ważne.
Właściwości kwasów tłuszczowych omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają wiele zalet, dlatego nie może ich zabraknąć w każdej zróżnicowanej diecie. Przede wszystkim wykazują działanie przeciwnowotworowe, co ma miejsce dzięki wspieraniu oraz regulowaniu odporności przeciwnowotworowej. Dlatego istnieje mniejsze ryzyko zmagania się z rakiem piersi, prostaty oraz okrężnicy. Jest to związane z tym, że omawiane tłuszcze aktywują geny ściśle powiązane z układem odpornościowym, a do tego powstrzymują rozwijanie się nowotworów. Kwasy tłuszczowe omega-3wspierają ludzki mózg, a co za tym idzie umożliwiają właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Naukowcy dowiedli, że ich wprowadzenie do diety sprawia, że procesy myślenia przebiegają na lepszym poziomie, tak samo sytuacja przedstawia się z rozumieniem oraz zapamiętywaniem. Ich regularne spożywanie zdecydowanie zmniejsza możliwość pojawienia się w starszych latach choroby Alzheimera.
Kwasy te sprawiają, że wzrok zaczyna pracować zdecydowanie lepiej, gdyż znajdują się one w siatkówce oka. Kiedy w organizmie występują spore niedobory można zmagać się z problemami, które objawią się dopiero w starszym wieku. Chodzi przede wszystkim o zwyrodnienie plamki żółtej, dzięki której całkowicie traci się wzrok.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają funkcjonowanie serca, gdyż rozrzedzają krew. Na skutek takiej czynności krwinki nie przyklejają się do ścian naczyń, które uległy uszkodzeniu. Skutkiem tego w organizmie człowieka nie tworzą się zatory oraz zakrzepy. Warto po nie sięgać, gdyż poziom złego cholesterolu maleje, a poziom dobrego zdecydowanie wzrasta. Oprócz tego kwasy sprawiają, że kości oraz stawy stają się zdecydowanie mocniejsze, a odporność człowieka chroni go przed większa ilością chorób i infekcji. Poprawia się też wygląd skóry, dlatego warto wiedzieć, gdzie można znaleźć kwasy omega-3 i uzupełnić dietę właśnie o te składniki.
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się przede wszystkim w świeżym łososiu, wędzonej makreli, sardynkach w oleju, pstrągu, śledziu solonym, makreli świeżej, karpiu oraz mintaju. Oprócz wymienionych składników należy spożywać olej lniany, rydzowy, rzepakowy i sojowy. W przypadku wegetarianów konieczne jest sięganie po orzechy włoskie, siemię lniane oraz nasiona chia.